Care e temeiul legal in baza caruia sunt obligat sa am asigurare RCA?

Obligativitatea tuturor proprietarilor de vehicule de a circula cu masina avand o asigurare de tip RCA valabila este reglementata de Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România. Alaturi de Normele emise de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, de directivele europene, cum ar fi Directiva 2009/103/CE, dar si de dispozitiile noului Cod Civil se creioneaza intregul cadru legal care dispune obligativitatea incheierii unei asigurari de tip RCA.
Potrivit tuturor acestor reglementari, niciun sofer nu poate sa circule pe drumuri cu vehiculul daca nu detine si o asigurare de tip RCA.
Aceasta asigurare acopera pagubele produse in cazul unui accident. Asigurarea obligatorie RCA se poate incheia la operatorii autorizati. Legea ii obliga pe acestia sa incheie astfel de asigurari si le ia dreptul de a refuza un potential asigurat.
Gama de operatori este foarte diversificata, insa preturile sunt general valabile, fara variatii. De aceea e bine sa apelati la operatori de incredere pentru o asigurare RCA ieftin si sa nu fiti intr-o permanenta cautare, pentru ca nu veti obtine niciun avantaj. Singurele variatii care pot intervenii sunt personalizate de sistemul Bonus Malus. Adica in coditiile in care aveti un istoric cu accidente dese, veti fi penalizat. In caz contrar, veti fi rasplatit cu discounturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *